• Sweelinckstraat 26
 • 6523 AR Nijmegen
 • T 024-6420741
 • M 06-44424861
 • E

Wat is TRE?

TRE® staat voor Tension & Trauma Releasing Exercises, of vrij vertaald: spanning ontladende oefeningen. Het bestaat uit een innovatieve reeks van zeven eenvoudige, fysieke oefeningen die het lichaam helpen om diepe spierspanning, veroorzaakt door stress, spanning of trauma, los te laten. Via deze oefeningen leer je je natuurlijke ontladingsmechanisme te activeren en te reguleren waardoor spierspanning vrijkomt en het zenuwstelsel kalmeert. TRE is een eenvoudig en diepgaand proces dat niet alleen gebruikt wordt voor het ontladen van stress en trauma, maar zeker ook voor het voorkómen van bijvoorbeeld chronische stress en burn-out. Wanneer je TRE regelmatig toepast bouw je namelijk veerkracht op in het zenuwstelsel. Ook is het effectief voor het onderhouden van een ontspannen en gezond lichaam.

Hoe werkt TRE?

Bij chronische spanning, stress en onverwerkt klein of groot trauma houdt ons lichaam spanning vast in spier- en bindweefsel. Dit ‘vastzitten’ heeft een effect op zowel fysiek, emotioneel en mentaal niveau, wat vervolgens weer meer spanning oplevert. TRE doorbreekt dit patroon. Het ontladen van het lichaam is een heel natuurlijk fysiologisch fenomeen. De natuurlijke manier voor het lichaam om overbodige spanning kwijt te raken is door de spieren te laten trillen. Dit trillen ervaren we allemaal wel eens en we hebben er zelfs spreekwoorden voor, bijvoorbeeld: ‘ik stond te trillen als een rietje’. Met de TRE oefeningen wordt op een veilige manier het natuurlijk mechanisme van trilling in de spieren op gang gebracht. In de eerste zes oefeningen wordt een lichte spanning opgebouwd in voornamelijk de benen. In de zevende oefening, ontspannen liggend op de vloer, is er ruimte voor het ontladen van spanning. Deze ontlading zorgt voor ontspanning in spier- en bindweefsel en kalmeert op deze wijze het zenuwstelsel.

De spiertrillingen worden over het algemeen als plezierig en ontspannend ervaren. Veel mensen rapporteren na het ontladen door TRE een gevoel van rust en welzijn. In onderstaande filmpjes wordt TRE verder uitgelegd.

Wat biedt TRE mij?

Veel mensen hebben last van chronische stress. Er blijft voor langere tijd een hoog niveau aan stresshormonen in ons lichaam en we staan constant in de `overleefmodus’. Deze fysieke spanning en stress wordt opgeslagen in onze spieren en bindweefsel. Dit kan leiden tot chronische spanning, ondefinieerbare klachten, pijn en ziektes en een verlaging van het immuunsysteem. TRE is ontworpen als een methode voor gezonde zelfregulatie. Eenmaal goed aangeleerd, kan TRE zelfstandig en naar behoefte levenslang worden gebruikt. Het geeft mensen regie over hun eigen (stress-)regulatie en daarmee een manier om persoonlijke gezondheid en welzijn te verbeteren en te onderhouden. Bij TRE zijn de oefeningen een hulpmiddel, maar geen doel! TRE gaat namelijk voor het grootste deel over het vergroten van lichaamsbewustzijn en jezelf leren reguleren.

Wat nog meer?

Voorbeelden van ervaringen van mensen bij TRE, indien goed aangeleerd én bij regelmatig gebruik:

 • Minder zorgen en angst
 • Verminderde symptomen van PTSS
 • Meer energie en uithoudingsvermogen
 • Minder stress op de werkplek
 • Betere slaap
 • Minder conflicten in relatiesfeer
 • Verminderde spier- en rugpijn
 • Verhoogde flexibiliteit
 • Grotere emotionele veerkracht
 • Verlaagt de symptomen van trauma
 • Genezing van oude verwondingen
 • Verlichting van chronische medische aandoeningen
 • Verbetering immuunsysteem
 • Betere stoelgang

TRE kan ook een mooie aanvulling zijn op traumabehandeling met EMDR. Het voordeel van TRE is dat er niet naar de inhoud gegaan wordt; je hoeft dus niet erover te praten. We laten het lichaam spreken!

Interesse?

Wil jij ook TRE leren en ervaren? Neem dan contact met me op voor een individuele afspraak. Het is raadzaam om minimaal drie TRE sessies te volgen, zodat er voldoende aandacht is voor jouw proces en zodat je goed weet hoe je TRE zelfstandig op een goede en veilige manier kan toepassen. Er bestaat ook de mogelijkheid om een TRE kennismakingsworkshop te volgen in een kleine groep (max. 8 personen); deze bied ik een aantal keer per jaar aan in Nijmegen. Data voor 2022 staan onderaan de pagina. Als je vragen hebt: bel of mail me dan even!

Tarieven TRE

Individuele sessie
Introductiesessie (90 minuten): € 100,- inclusief TRE informatieboekje
Vervolgsessie (60 minuten): € 80,-

Kennismakingsworkshop:
Deze vindt plaats op een mooie locatie in Nijmegen, niet ver van het station. Het eerste deel bestaat uit theoretische uitleg, het tweede deel de TRE oefeningen. Duur: 2,5 uur. Kosten: € 70,- inclusief TRE informatieboekje. Wil je meedoen? Meld je dan op tijd aan. Je deelname is bevestigd op het moment dat het verschuldigde bedrag is overgemaakt. Je krijgt daarna de overige details (over de locatie, wat je mee moet nemen etc.) 

Data TRE kennismakingsworkshops 2022: 23 maart (9.30-12u), 7 september (9.30-12u), 2 december (13.30-16u). 

Kijk ook eens op de website van TRE-Nederland, voor meer video's en uitleg.